Verschil tussen borderlinepersoonlijkheidsstoornis en bipolaire stoornis

Een uitgesproken bipolaire stoornis type I (manisch-depressieve stoornis) met duidelijke manische en depressieve periodes is over het algemeen niet zo moeilijk te diagnosticeren. Een bipolaire stoornis type II, waarbij naast de depressieve episoden hypomane episoden (perioden met lichte manie; licht wat betreft ernst en duur) voorkomen, geeft vaker diagnostische problemen, Vooral ten opzichte van de borderlinepersoonlijkheidsstoornis kan het onderscheid moeilijk zijn.

In onderstaande tabel staan de overeenkomsten en verschillen tussen borderline en bipolaire stoornis. Hieruit blijkt dat beide stoornissen symptomen hebben die kenmerkend voor beide stoornissen.  Tijdens een hypomane periode komen symptomen als impulsiviteit, paranoïde ideeën en woede-uitbarstingen voor. Bij een depressieve periode suïcide gedachtes, stemmingswisselingen, negatief zelfbeeld, paranoïde ideeën en woede-uitbarstingen. Het komt voor dat een patiënt eerst de diagnose borderline krijgt en dat later blijkt dat iemand een bipolaire stoornis heeft of beide.

Van een persoonlijkheidsstoornis is sprake bij ‘een duurzaam star patroon van innerlijke ervaringen en gedragingen die duidelijk afwijken van de verwachtingen die binnen de cultuur van de betrokkene en die in significante mate tot lijden of beperkingen in het functioneren leiden’. Bij de borderlinepersoonlijkheidsstoornis gaat het daarbij om een diepgaand patroon van instabiliteit in intermenselijke relaties, zelfbeeld en affecten en met duidelijke impulsiviteit, beginnend in de vroege volwassenheid.

1997104100001t

Het is niet duidelijk hoeveel mensen in Nederland precies borderline hebben. Een schatting is 100.000. Het kunnen er ook meer zijn, omdat mensen met deze stoornis vaak alleen worden behandeld voor bepaalde symptomen van de stoornis. Denk hierbij aan depressie en angsten (bron: mentaalvitaal.nl). Een bipolaire stoornis is een stemmingsstoornis gekenmerkt door depressieve en hypomane of manische episoden. In 2011 waren er 91.100 patiënten in Nederland. (bron: nationaal kompas). Bij de borderlinepersoonlijkheidsstoornis gaat het daarbij om een diepgaand patroon van instabiliteit in intermenselijke relaties, zelfbeeld en affecten en met duidelijke impulsiviteit, beginnend in de vroege volwassenheid. Voor beide stoornissen geldt dat ze bij een minderheid van de patiënten herkend en vervolgens goed behandeld worden. Het vaststellen van een persoonlijkheidsstoornis is niet eenvoudig

De symptomen die alleen voor borderline gelden zijn: chronisch gevoel van leegte, angst voor verlating en dissociaties. Deze symptomen moeten gedurende een lange tijd voorkomen. Een patiënt kan deze symptomen vertonen gedurende een manische of depressieve periode, maar niet als de patient redelijk stabiel is. De diagnose borderline persoonlijkheidsstoornis is dan niet van toepassing. Bij de diagnose borderline is het verstandig na te gaan of er ook geen sprake is van een bipolaire stoornis.

Een behandeling gedurende jaren, zo niet levenslang, met een stemmingsstabilisator zoals lithium is niet iets waar ‘ zomaar’ toe besloten moet worden, gezien de kans op bijwerkingen en intoxicaties. Maar het ten onrechte niet instellen van een behandeling met een stemmingsstabilisator kan ernstige, soms zelfs dodelijke, gevolgen hebben.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Fonds Psychische Gezondheid

Nederlands Vereniging voor Autisme

Blog statistieken

  • 15.824 hits

Volg me op Twitter

%d bloggers liken dit: