Stappen op weg naar zelfredzaamheid

Een vaste structuur in activiteiten zorgt in de regel voor rust bij een persoon met autisme. Onze zoon volgt een heel vast ritme. Nadat hij thuis is van school, gaat hij een uur computeren, een uur lezen, met mij of man wandelen in de wijk, op de iPad en met mij een spelletje doen. Er zit niet veel variatie in dit ritme. Hij gaat zijn eigen gang, gaat tussentijds zelfstandig naar de WC, tenzij zijn billen moeten worden afgeveegd.

Hij is 12 jaar en het zorgen voor hem wordt iets minder zwaar omdat hij zelfstandiger wordt. Sinds kort kan hij zelf eten en drinken pakken. Hij knoeit wel en eet ook niet zoals het hoort met mes en vork. Hij lust bijna alles. De tafel en vloer moeten geboend worden als hij gegeten heeft en zijn vingers en mond zijn vies. Als hij pasta eet heeft hij een prachtige clownsmond als hij klaar is met eten. Hij heeft niet in de gaten dat een broek of shirt achterstevoren of binnenstebuiten zit.

In de vakantie gaat het ritme ook op deze vaste manier door. Tussendoor is er tijd om een pannenkoek of een broodje te eten of een andere activiteit, maximaal eentje per dag. Wij zijn dit ritme zo gewend en het geeft ook rust in ons programma. Tussendoor kunnen we dingen voor onszelf doen of het huishouden. Dit ritme klinkt niet erg spannend, maar er is, nu hij ouder is, ruimte ontstaan voor spontane acties tussendoor. Ook lukt het om stappen te maken m.b.t. zijn zelfredzaamheid. Hij heeft het vertrouwen dat hij erna weer kan terugvallen op zijn vaste ritme.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Fonds Psychische Gezondheid

Nederlands Vereniging voor Autisme

Blog statistieken

  • 16.658 hits

Volg me op Twitter

%d bloggers liken dit: