10 dingen die je moet weten over autisme

care-autism-alternatives-star-logo

1. Autisme is een spectrum aandoening

De term spectrum wordt gebruikt in de zin van een veelkleurige waaier, waarmee aangegeven wordt dat er een grote diversiteit is in de manier waarop autisme zich uit.

2. Mensen met autisme zien en bekijken de wereld anders

Vul niet voor de ander in wat hi/zij leuk vindt. Wat voor de ene mens met autisme plezierig is, kan dat voor een ander stressvol zijnMensen met autisme denken en bekijken de wereld anders dan mensen zonder autisme

3. Tips om de communicatie te verbeteren

Als je iets denkt, zeg het

Als je iets zegt, meen het

Ook al lijkt het duidelijk, leg het uit

Doe wat je zegt en zeg wat je doet

4. De meesten mensen met autisme ervaren veel angst

Ook in situaties waarin jij je niet kan voorstellen waar angstig over te zijn, kan iemand met autisme wel angstig zijn. Heb er begrip voor dat veel mensen met autisme angstig zijn en probeer ze te helpen zich minder angstig te voelen.

5. Het is vrij normaal dat mensen met autisme zich af en toe terugtrekken

Neem het niet persoonlijk als iemand met autisme een afspraak afzegt, zich terugtrekt bij sociale gelegenheden of het contact niet goed onderhoudt. Iemand met autisme heeft veel tijd nodig om alleen te zijn en te herstellen.

6. Veel mensen met autisme hebben een verhoogde gevoeligheid voor prikkels

Geluiden kunnen te hard staan, licht te fel, geuren te overheersend, aanrakingen pijnlijk etc. Een normale, dagelijkse ervaring kan door deze prikkels al erg ongemakkelijk zijn. Je kunt helpen door deze prikkels zoveel mogelijk te verminderen.

7.De persoonlijkheid heeft evenveel, of zelfs meer invloed op de persoon dan zijn/haar autisme. Iedereen heeft een unieke persoonlijkheid, zijn/haar eigen voorkeuren, bepaalde stabiliteit van karakter, verschillende behoeftes aan sociale contacten, verschillende persoonlijkheidstrekken etc.

8. Sommige mensen met autisme hebben juist wel behoefte aan sociale contacten

Anders dan verschillende literatuur en films doen geloven, hebben sommige mensen juist veel behoefte aan sociale contacten. Leo Kanner, een van de eersten die autisme beschreef, beschrijft het als “een extreme behoefte aan eenzaamheid. We weten nu dat die lang niet altijd het geval is.

9. Het kan makkelijker zijn contact te houden door te schrijven

Verbale communicatie is moeilijk voor mensen met autisme. Een van de criteria voor de diagnose autisme is, heeft moeilijkheden met sociale communicatie. Het kan voor menen met autisme prettiger voelt om schriftelijk te communiceren via bijv. social media, e-mail, schrijven etc.

10.Voorspelbaarheid is belangrijk voor mensen met autisme

Mensen met autisme vinden de wereld vaak verwarrend en angstwekkend. Je kunt helpen door de wereld zo voorspelbaar mogelijk te maken. Dat betekent: op tijd zijn, je aan afspraken houden, zo min mogelijk op het laatst dingen veranderen, en zoveel mogelijk informatie geven over wat er van ze verwacht wordt en wanneer ze mogen gaan etc.

Vertaling van “Autism Awareness – World Mental Health Day” door Alice Row, The Curly Hair project

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Fonds Psychische Gezondheid

Nederlands Vereniging voor Autisme

Blog statistieken

  • 16.658 hits

Volg me op Twitter

%d bloggers liken dit: